تغییر کاربری اراضی کشاورزی؛ زنگ خطری برای تأمین امنیت غذایی

سپهر اقتصاد_مدیرجهاد کشاورزی شهرستان کهک ضمن اشاره به اهمیت تأمین امنیت غذایی بر تغییر کاربری اراضی تأکید کرد و گفت: با توجه به اقلیم کوهستانی کهک و وجود اراضی خرد مالکی تمایل بیشتری به تغییر کاربری وجود دارد و این مسئله امنیت غذایی مردم را به مخاطره می اندازد.

تغییر کاربری اراضی در سال‌های اخیر در سطح کشور شایع شده است. با توجه به افزایش جمعیت و افزایش شهرنشینی زمین های بسیاری در اطراف شهرها به زمین های مسکونی و شهرک‌های صنعتی تبدیل می شوند اگر چه بخشی از این امر گریز ناپذیر بوده است اما بخش زیادی از این تغییر کاربری ها در مناطق روستایی، زمین های بکر کشاورزی هستند که به دلیل تمایل مردم به ساخت خانه های ویلایی برای گذران اوقات فراغت در مناطق ییلاقی و خوش آب و هوا و همچنین افزایش ارزش قیمت زمین‌ها و درآمد زایی که این مسئله می‌تواند برای صاحبان زمین‌های کشاورزی داشته باشد از گردونه زراعت خارج می‌ شوند. در این سال‌ها با قوانینی که وجود داشته حذف اراضی کشاورزی و تغییر کاربری‌ها محدود شده اما هنوز افرادی با رانت و دور زدن قانون توانستند تغییر کاربری اراضی را با روش‌های مختلف انجام می دهند اما این تغییر کاربری زمین های کشاورزی با کاهش سطح تولیدات کشاورزی تأمین امنیت غذایی را به مخاطره می‌اندازد. یکی از مناطقی که می تواند به عنوان قطب کشاورزی استان قم باشد شهرستان کهک است و در همین راستا اقدامات متعددی برای اجرای احکام و تخریب در راستای جلوگیری از تغییر کاربری‌ها توسط مسئولان ذی ربط انجام شده است. اما با وجود فعالیت‌های گسترده در جهت حفظ کاربری زمین‌ های کشاورزی در این شهرستان، گران قیمت شدن گستره‌ی زمین های مسکونی کشاورزان را به فکر تغییر کاربری و ساخت ویلا و باغ هایی برای مرفه نشینان و دریافت اجاره های توریستی انداخته است این در حالی است که تامین امنیت غذایی در شرایط امروز جهانی به یکی از مهم ترین حوزه‌های سیاست گذاری در کشورها تبدیل شده به این ترتیب ادامه یافتن روند تغییر کاربری ها موضوع استراتژیک امنیت غذایی را در کشور به مخاطره می اندازد. در همین راستا با هدف آگاهی از ظرفیت کشاورزی شهرستان کهک و موضوع تغییر کاربری‌ها با مدیر جهاد کشاورزی این شهرستان به گفت و گو پرداختیم. سید احمد افضلی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کهک در گفت‌ و گو با ایسنا، با بیان اینکه عمده کشت در شهرستان کهک محصولات باغی است، عنوان کرد: باغات گیلاس با سطح زیر کشت ۴۵۰ هکتار و گردو ۳۴۵ هکتار از عمده باغات شهرستان هستند. وی ادامه داد: ۱۰۵ هکتار فندق در روستای وشنوه،۹۰ هکتار بادام، ۸۰ هکتار گل محمدی، ۱۴۱ هکتار انار و ۱۸۰ هکتار زردآلو از دیگر محصولات زیر کشت شهرستان است. افضلی بیان کرد: عمده منابع آبی مورد نیاز کشاورزان در شهرستان کهک از طریق قنات‌ها تامین می شود لذا به جهت کاهش بارندگی‌ها در چند سال اخیر و خشکسالی های مکرر منابع آبی رو به افول است، در همین راستا سیاست ما مدیریت و بهره وری بیشتر از منابع آبی، کشت گیاهان دارویی و توسعه گلخانه ها در سطح شهرستان است. وی اضافه کرد: بزرگترین چالشی که با آن مواجه هستیم و در آینده پررنگ‌تر خواهد شد کاهش منابع آبی است، سال گذشته نیز با توجه به کاهش بارندگی ها بسیاری از کشاورزان بالادست ما با تانکر آب خریداری می کردند. افضلی یادآور شد: در حوزه باغات کشت ارقام پایه کوتاه پربازده و مقاوم به سرما و دیرگل‌ را در دستور کار داریم به عنوان مثال برای سرشاخه کاری گردو با توجه به مقاومت نهال چندلر در برابر سرما از آن ها استفاده می کنیم. مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کهک، اظهار کرد: در حال حاضر ۱۱۸ دامداری صنعتی و ۳۸۱ دامداری سنتی با تعداد ۷۸ هزار گوسفند و تقریبا ۱۴۲۰ گاو و تولید یک هزار و ۷۹ تُن گوشت قرمز و همچنین ۱۳۱ مرغداری با تعداد ۱۴۶۰ قطعه اعم از تخم گذار و گوشتی و تولید ۵ هزار و ۱۰۰ تُن در سطح شهرستان فعال هستند. وی در خصوص ایجاد صنایع تبدیلی ادامه داد: اگر چه ایجاد صنایع تبدیلی همچون بسته بندی مدنظر بوده اما با توجه به اهمیت و حساسیت در خصوص عدم آلودگی طیور سعی شده صنایع تبدیلی در شهرک های صنعتی و دور از واحدهای مرغداری باشد لذا در این زمینه نمی توانیم دخل و تصرفی داشته باشیم. افضلی ایجاد بازارچه های محصولات کشاورزی را مورد توجه قرار داد و گفت: در همین راستا پنج صندوق خرد زنان روستایی در کرمجگان، کهک، سیرو، وشنوه و فردو در زمینه تولید چیپس میوه، پخت نان، محصولات لبنی و در واقع زنجیره تولید کشاورزی فعالیت می کنند. مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کهک با تأکید به این که طی چهار سال گذشته با توجه به اهمیت حفظ منابع آبی سیاست جهاد کشاورزی شهرستان کشت گیاهان کم آب بر و توسعه گلخانه ها است، تصریح کرد: در سال آینده نیز علاوه بر کشت گیاهان کم آب بر و توسعه گلخانه ها در زمینه تغذیه‌ی باغات با هدف افزایش کمی و کیفی محصولات تمرکز خواهیم داشت. افضلی در خصوص گسترش کشت‌های گلخانه‌ای ابراز کرد: در سال ۹۷ سطح زیر کشت گلخانه‌ای ۱۳ هکتار بوده اما در حال حاضر ۲۰ گلخانه با حدود ۱۸ هکتار سطح زیر کشت با عمده تولید صیفی جات در شهرستان وجود دارد. مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کهک، ادامه داد: در حوزه مکانیزاسیون واحدهای مرغداری، دامداری و اراضی کشاورزی و خرید تراکتور، احیا و مرمت قنات‌ها نیز اقداماتی انجام شده است. افضلی بیان کرد: کلاس‌های آموزشی و ترویجی کشاورزی با حضور کارشناسان و اساتید مجرب در حوزه کشاورزی در طول سال و در مناطق مختلف شهرستان با هدف افزایش سطح آگاهی کشاورزان برگزار می شود. وی ضمن اشاره به اهمیت تأمین امنیت غذایی بر تغییر کاربری اراضی تأکید کرد و گفت: با توجه به اقلیم کوهستانی کهک و وجود اراضی خرد مالکی تمایل بیشتری به تغییر کاربری وجود دارد و این مسئله امنیت غذایی مردم را به مخاطره می اندازد. مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کهک، با بیان این که با تغییر کاربری هر هکتار از اراضی کشاورزی امنیت غذایی ۲۰ نفر با مشکل مواجه می شود، تصریح کرد: سالانه قریب به شش هکتار از اراضی زراعی و باغی به واسطه تخریب ها از بین می رود و این مسئله زنگ خطری برای شهرستان کهک به شمار می رود
خبرنگار: سید علی رضا فقاهتی
برچسب ها

مطالب مرتبط

نظرات

Comments are closed.