شرایط بغرنج آب در قم

سپهر اقتصاد - مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب قم گفت: کیفیت آب شرب شهری از نظر شوری و شیرینی ارتباط مستقیمی با میزان مصرف مردم دارد و به هر میزان که مصرف آب کمتر باشد از حجم ورودی آب شور کاسته می‌شود.

علی‌جان صادق پور در جلسه شورای اطلاع رسانی استان قم ،افزود: به دلیل عدم تکمیل رینگ‌های شمالی و شرقی کیفیت آب دربرخی مناطق پایین‌تر است و آب انتقالی از سرشاخه‌های رود دز عادلانه توزیع نمی‌شود. وی خاطرنشان کرد: میزان متوسط بارندگی در ایران یک سوم متوسط جهانی است و این آمار درقم شرایط بغرنج تری دارد. صادق پور گفت: ورودی آب به سدهای استان بیش از ۴۰ درصد کاهش یافته و دمای هوا حدود ۱۲ درصد افزایش است و میزان بارندگی نسب به سال گذشته تا ۵۰ درصد کمتر شده است. به گفته وی، ۵۶۷ هزار مشترک آب شرب و ۲۱۷ هزار مشترک فاضلاب در سطح استان قم وجود دارد. وی خاطرنشان کرد: با وجود کاهش منابع آبی قم در سال ۱۴۰۰ اما میزان برداشت آب از سرشاخه های رود دز، چشمه ها و قنوات و چاه‌های روستایی افزایش پیدا کرده‌است. صادق پور گفت:‌ افزایش دما، شیوع ویروس کرونا و افزایش جمعیت سه عامل مهم در افزایش مصرف آب در قم بوده که در این بین افزایش دما بیشترین نقش را داشته‌است. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب قم عنوان کرد: پیش بینی می‌شود حجم مصرف آب در استان قم از مرز ۹۰ میلیون و ۸۰۰ هزار متر مکعب عبور کند و رکورد تازه ای از خود برجای بگذارد. صادق پور ابراز داشت: عدم تخصیص مناسب شرب از منابع سطحی، تاثیر قطع برق در کاهش تولید آب، کاهش کیفیت چاه های آب شرب، کاهش سطح منابع زیر زمینی، کاهش دبی قنات ها و چشمه‌ها و عدم ظرفیت کافی تصفیه خانه فعلی و مشکلات خط انتقال از چالش‌های مهم تامین آب پایدار برای مردم قم است. وی تاکید کرد: افزایش برداشت از چاه‌های روستایی، اطلاع رسانی و فرهنگ‌سازی برای صرفه‌جویی آب، جمع‌آوری انشعابات غیرمجاز، برنامه‌ریزی جهت کاهش مصارف فضاهای سبز شهری و  مدیریت مصرف انشعابات بزرگ در روستاها مهمترین تدابیر استان برای مدیریت مصرف آب درشرایط دشوار کنونی است. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب قم گفت: برای تامین آب پایدار شهری طی ماه‌های اخیر ۱۸ حلقه چاه جدید در استان حفر و ۴۰ کیلومتر خط انتقال بهسازی شده‌است. وی خاطرنشان کرد: سال گذشته پیک مصرف در قم در بدترین شرایط به  ۴۲۰ هزار متر مکعب در ثانیه رسید و امسال برآورد می شود این رقم در سال جاری از مرز ۵۹۰ هزار لیتر مکعب عبور کند. وی تاکید کرد: هم اکنون تمام منابع آبی قم در حال استفاده است و در صورتی که مصرف آب از مرز۶ هزار لیتر مکعب بر ثانیه عبور کند به مرحله جیره بندی آب خواهیم رسید. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب قم افزود: ۱۲ هزار متر مکعب معادل ۱۰ درصد از آب شرب شهری استان قم در فضاهای سبز شهری مصرف می‌شود. وی با اشاره به هدر رفت بالای آب در تصفیه کن‌های خانگی ابراز داشت: ۷۰ درصد آب تصفیه کن‌های خانگی به هدر می رود و ۳۰ درصد از آن بصورت آب شیرین مورد استفاده شهروندان قرار می‌گیرد. صادق پور گفت: آب شهرکهای  پردیسان، قدس و مهدیه بصورت کامل و صد در صد شیرین است و در این مناطق احتیاجی برای استفاده از دستگاه آب شیرین کن نیست. لزوم استفاده از آب خاکستری در قم  مدیرکل مدیریت بحران قم نیز در این جلسه گفت:‌بخاطر شرایط اقلیمی خشک استان قم باید از ظرفیت آب خاکستری بیش از گذشته استفاده شود. محسن اوروجی اضافه کرد: هم اکنون آب شرب شهری قم با هزینه بسیار بالایی از سرشاخه‌های رود دز با دشواری‌های پیچیده به قم منتقل می‌شود در حالی که آب های خاکستری در قم بدون استفاده هدر می‌رود. به گفته وی، از ظرفیت آب خاکستری می‌توان برای آبیاری باغات و فضاهای سبز شهری استفاده شود تا منابع تامین آب استان بیش از این دچار چالش نشود.
خبرنگار: سید علی رضا فقاهتی
مطالب مرتبط

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
ارسال نظر