سپهر اقتصادـ استاندار قم با بیان اینکه بیش از دو هزار واحد صنعتی فعال در استان قم داریم، گفت: در این استان حدود ۱۴۰ معدن داریم که بیش از ۱۰۰ واحد آن فعال است.
سید محمدتقی شاهچراغی در حاشیه بازدید از معدن منگنز وِنارچ در گفتوگو با خبرنگاران، با بیان اینکه تعدادی معدن راکد در استان داریم؛ علت راکد بودن این معدنها را نیازهای تجهیزاتی، مشکلات مدیریتی و کمبود نقدینگی برشمرد.
وی افزود: در سفر رییس جمهوری به قم، اعداد قابل توجهی در حوزه تسهیلات پیش بینی شده است که ان شاءالله این موانع برطرف شود و این حمایت ها صورت بگیرد و سال خوبی را در حوزه های معدن و صنعت داشته باشیم.
وی با بیان اینکه بخشی از نیازهای واحدهای تولیدی فولاد کشور را این معدن تامین می کند، گفت: لازم است که به فرآوری مواد این معدن و ایجاد ارزش افزوده آن توجه شود.
شاهچراغی توجه به «حوزههای اجتماعی» را یک ضرورت دانست و اظهار داشت: از جمله کارهای خوب انجام شده در این معدن، در حوزه کارهای اجتماعی است که کمک به مردم منطقه در رفع برخی از نیازمندی های آنهاست.
وی گفت: برای تحقق رشد پیش بینی شده در سال ۱۴۰۱، نیازمند توجه بیشتر به بخش معدن هستیم که هم مجوزها در حوزه های اکتشاف و بهره برداری سرعت بگیرند و هم شرایط برای فرآوری مواد معدنی تسریع شود.
وی با اشاره به نامگذاری سال جاری با عنوان سال «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» از سوی رهبر معظم انقلاب گفت: با توجه به اینکه موضوع «دانش بنیان» در شعار امسال قرار گرفته است و نیز ظرفیت استان در بخش های معدن و صنعت؛ از شرکت های دانش بنیان دعوت می کنم که از این ظرفیت و بستر استفاده کنند.
شاهچراغی با تاکید بر حمایت مجموعه دستگاههای اجرایی مرتبط در این زمینه بیان کرد: به صورت تمامقد از برنامههایی که منجر به افزایش کیفیت شود، حمایت میکنیم تا گامهای موثرتری را در این زمینه نسبت به گذشته برداریم.
استاندار قم خاطرنشان کرد: لازم است؛ برای مشکلات موجود، راهکار پیدا کرد و در رفع آنان کوشید.
وی با بیان اینکه یکی از ظرفیتهای اولیه برای رشد کشور «معادن» هستند، گفت: در این دولت، وظیفه اصلی ما، هم رفع موانع موجود و هم کوتاه کردن فاصله تعیین تکیلف و خدمت است.
وی با تاکید بر توجه به مسایل «زیستمحیطی» اظهار داشت: به دنبال آن هستیم که واحدهای آلاینده تا جایی که ممکن است، به استان قم نیایند؛ چون یک وسعت سرزمینی محدود و اقلیم خشکی داریم.
شاهچراغی ادامه داد: در عین حال، اگر به واسطه استفاده از فناوری، امکان حل موضوع باشد و درست عمل شود، خیلی مشکلی ندارد.
وی همچنین محصولات معدن منگنز ونارچ را استراتژیک و از مواد معدنی مورد نیاز کشور برشمرد و با اشاره به سختی کار معدنکاران این معدن در عمق بیش از ۳۰۰ متری زمین گفت: الحمدالله مجموعه مدیران این معدن تلاش کرده اند و اتفاقهای خوبی رقم خورده است.
وی در بخش دیگر سخنان خود، ۱۲ فروردین «روز جمهوری اسلامی ایران» را گرامی داشت و از آن به عنوان یک روز تاریخ ساز یاد کرد.
بر اساس این گزارش؛ استاندار قم به همراه تعدادی از مسئولان استان از بخشی از محل استخراج معدن منگنز ونارچ بازدید و با تعدادی از معدنکاران گفت وگو و نیز در جلسه ای با مدیران و کارشناسان این معدن شرکت کرد.
تاسیس شرکت «معادن منگنز ایران» و نیز اکتشاف و بهرهبرداری از معدن منگنز وِنارچ استان قم در نزدیکی روستایی به همین نام، از سال ۱۳۴۲ هجری خورشیدی شروع شده است.
این شرکت در سال ۱۳۸۱ در سازمان بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده است و با برخورداری از ۵ میلیون تُن ذخیره قطعی و ۳.۵ میلیون تُن ذخیره احتمالی، بزرگترین معدن سنگ منگنز در خاورمیانه است.
این معدن، به عنوان عمدهترین تامینکننده سنگ منگنز مورد نیاز صنعت شرکت سهامی ذوبآهن اصفهان به شمار میرود و با حداقل تولید سالانه یکصد هزار تُن سنگ منگنز، رتبه بزرگترین تولیدکننده منگنز ایران و خاورمیانه را به خود اختصاص داده است.
از جمله محصولات این شرکت؛ شن و ماسه کوهی، هماتیت و سنگ منگنز دانهبندی است.
معدن منگنز ونارچ در جنوب غربی شهر قم واقع شده و راه ارتباطی از قم به این معدن ۳۰ کیلومتر است که ۱۸ کیلومتر آن جاده اصلی قم ـ نیزار و ۱۲ کیلومتر آن راه اختصاصی معدن است.
معدن معدن مذکور در شهرستان کهک قرار دارد و روستای «ونارچ» در ۲ کیلومتری آن واقع شده است و تعداد زیادی از ساکنان آن در این معدن فعال هستند.
۲ درصد ذخایر معدنی کشور در قم وجود دارد و همین مساله ضرورت توجه بیشتر به ظرفیتهای این حوزه برای افزایش سطح درآمدهای استان را نشان میدهد؛ در همین رابطه راهبرد سازمان صمت قم جلوگیری از خامفروشی مواد معدنی استخراج شده است تا با فرآوری آنان، ارزشافزوده اقتصادی بیشتری در بخش معادن ایجاد شود.
مهمترین ذخایر شناخته شده استان قم؛ شامل معادن فلزی (سرب، روی، مس، منگنز)، معادن غیرفلزی (کائولن، باریت، نمک و سولفات سدیم) و معادن مواد اولیه مصالح ساختمانی (سنگهای تزیینی، مرمریت، گرانیت، سنگهای لاشه، سنگ آهک و سنگ گچ) است که با به کارگیری طرحهای جدید و استفاده بهینه از این مواد معدنی میتوان کسبوکارهای درآمدزا در زمینه صنایع معدنی در استان ایجاد کرد.
علاقهمندان برای کسب اطلاعات بیشتر درباره فعالیتهای این شرکت میتوانند به تارنمای آن به نشانی اینترنتی http://www.irmanganese.com مراجعه کنند و یا در قم با تلفن ۳۴۲۵۳۲۱۵ با پیششماره ۰۲۵ تماس بگیرند.